Airco - Vloerverwarming - Warmtepomp - Sanitair - Aero-Airco.be thumbnail

Airco - Vloerverwarming - Warmtepomp - Sanitair - Aero-Airco.be

Published Aug 02, 22
6 min read

Energyking: Zonnepanelen, Warmptepompen Of Airco ... - Aero-Airco.be

Een airco en een warmtepomp zijn twee toestellen die erg op elkaar gelijken. De airco is in eerste instantie bedoeld om te koelen, maar kan in sommige omstandigheden ook verwarmen. De warmtepomp is dan weer in eerste instantie bedoeld om te verwarmen, maar kan in de zomer ook voor verkoeling zorgen.

Ze zuigen lucht van buiten aan, verwarmen of verkoelen al naargelang de behoefte, en zullen de lucht op de gewenste temperatuur binnenshuis afgeven. Wat zijn dan juist de ? Wat zijn de argumenten om voor een airco, danwel een warmtepomp te kiezen? Met een warmtepomp kan je . Een lucht warmtepomp zal warmte afgeven onder de vorm van warme lucht.

Een warmtepomp kan verschillende energiebronnen gebruiken om warmte te genereren. Zo kan een warmtepomp de buitenlucht aanzuigen en hieruit de warmte onttrekken. Andere warmtepompen onttrekken dan weer de warmte uit de aardbodem of het grondwater. Van plan om een ecologische en zuinige warmtepomp te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur.

Een Warmtepomp Als Airco - Aero-Airco.be

Er zijn 4 verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van hoe ze hun warmte afgeven en op basis van welke warmtebron ze hun warmte genereren. De is het goedkoopste type warmtepomp. Het bestaat uit een buitenunit die de buitenlucht aanzuigt en omzet in warme lucht, en een binnenunit die de warme lucht in de woning blaast.

Het is ook de enige warmtepomp die warmte afgeeft onder de vorm van lucht. Hierin gelijkt de lucht lucht warmtepomp dus heel hard op de airco, die ook lucht in de woning blaast. Net zoals een airco kan je er ook bij de lucht lucht warmtepomp voor kiezen om meerdere binnenunits te koppelen aan één enkele buitenunit.

De prijs voor een lucht lucht warmtepomp begint al . Ook de genereert warmte door de buitenlucht aan te zuigen en samen te drukken. Maar het verschil met de lucht lucht warmtepomp is dat de lucht water warmtepomp zijn warmte zal afgeven onder de vorm van water. Een lucht water warmtepomp wordt bijvoorbeeld vaak aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie of een systeem van vloerverwarming.

Airco-warmtepomp Inverter Om Te Koelen Of Verwarmen ... - Aero-Airco.be

In de zomer is de lucht water warmtepomp ook in staat om te koelen. Het gaat dan om . De is een geothermische warmtepomp die warmte genereert op basis van de warmte in de aardbodem. Indien je diep genoeg in de aardbodem gaat, heeft deze een vrij constante temperatuur doorheen het jaar.

Een grond water warmtepomp zal deze warmte onttrekken uit de aardbodem, en in de woning afgeven. De grond water warmtepomp is een duurder type warmtepomp, aangezien dure grondboringen nodig zijn om aan de warmte diep in de grond te geraken. Ook dit type warmtepomp is in staat om passieve koeling te voorzien in de zomer, aangezien de temperatuur diep in de aardbodem dan koeler is dan de temperatuur van de buitenlucht.

Tot slot is er ook nog de . Dit toestel zal warmte onttrekken uit het grondwater. Ook het grondwater diep in de aardbodem heeft immers een constante temperatuur. De warmte onttrekken uit het grondwater gebeurt op een gelijkaardige manier als bij de grond water warmtepomp. Via een captatienet in de aardbodem gaat men het grondwater kunnen bereiken, waarna dit grondwater z'n warmte afgeeft aan een gesloten watercircuit.

Koelen Met Een Warmtepomp? Dat Kan! - Aero-Airco.be

Ook de water water warmtepomp is in staat om in de zomer voor passieve koeling te zorgen. Een warmtepomp kan dus niet alleen warmte genereren, sommige warmtepompen zijn ook in staat om te koelen in de zomermaanden. Indien een warmtepomp ook kan koelen, dan gaat het in feite om een lucht lucht warmtepomp die in staat is om z'n werking om te keren. airco installateur.

Deze warme lucht wordt dan binnenshuis terug afgegeven. Wanneer het binnen te warm is, dan zal die lucht lucht warmtepomp z'n werking dus gewoon omkeren. In dat geval zal het de warme lucht van binnen aanzuigen, en buiten terug afgeven - airco installateur. Hierdoor wordt het binnen een aantal graden koeler. Een warmtepomp is initieel bedoeld om te verwarmen, terwijl een airco initieel bedoeld is om te koelen.

Zo hebben we gezien dat de warmteafgifte verschillend kan zijn. Een airco geeft koude steeds af onder de vorm van lucht. Een airco blaast koude lucht rechtstreeks in de kamer. Een warmtepomp zal daarentegen z'n warmte vaak afgeven aan een . Het gaat dan om een centraal verwarmingssysteem of een systeem van vloerverwarming.

Met Welke Airco Gaat U De Hitte Te Lijf? - Aero-Airco.be

Hoewel een warmtepomp ook kan koelen, gaat het in de praktijk vaak om passieve koeling. Dit betekent dat een warmtepomp . Indien je een warmtepomp laat koelen, dan zal de temperatuur in de kamer met slechts een paar graden zakken, wat minder is dan bij een volwaardige airco. Niettemin zijn die paar graden soms al voldoende om de gevoelstemperatuur heel wat aangenamer te maken in de zomer.

Vergelijk hun offertes, en bespaar tot wel 35% op je eindfactuur. Je hebt dus niets te verliezen.

Ook in de warmste periode van het jaar wil je thuis niet zitten puffen. Gelukkig bestaan er oplossingen om je woning te koelen tot een aangename binnentemperatuur. Maar met welk systeem doe je dat precies: een airco of een warmtepomp? Of is er eigenlijk geen verschil tussen beide? Je ontdekt het in dit artikel.

Airco En Ventilatoren - Aero-Airco.be

Zo’n systeem dient voornamelijk om te koelen, maar je kunt er evengoed ruimtes mee verwarmen. Daarnaast bestaan er nog verschillende andere soorten warmtepompen. Die worden voornamelijk gebruikt om te verwarmen, maar met sommige types kun je ook koelen. Warmtepompen die zowel kunnen verwarmen als koelen, noemen we omkeerbare warmtepompen. Een warmtepomp is een zuinig, efficiënt en duurzaam systeem dat een totaaloplossing biedt voor de klimaatregeling in jouw woning.

In die zin is het een eigentijds alternatief voor de traditionele verwarmingsketel - warmtepomp installateur. Maar behalve verwarmen, kunnen warmtepompen dus koelen, zodat je het hele jaar door geniet van een optimale temperatuur in huis. Het principe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast.

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp volledig omgekeerd. Om te verwarmen onttrekt het systeem warmte-energie aan de omgeving (de lucht, het grondwater of de aardbodem) en geeft het die af in je woning. Tijdens het koelen daarentegen onttrekt het systeem de warmte aan je woning en geeft het die af aan de omgeving.

Energyking: Zonnepanelen, Warmptepompen Of Airco ... - Aero-Airco.be

Actieve koeling is optioneel bij de lucht-waterwarmtepompen van Daikin. Een warmtepomp die ook kan koelen, noemen we een omkeerbare warmtepomp. Passieve koeling is dan weer een optie met water-waterwarmtepompen en grond-waterwarmtepompen (ook wel geothermische warmtepompen genoemd). Die systemen gebruiken de koelte van de bodem of het grondwater om het water in hun leidingen af te koelen.

Passieve koeling is iets energiezuiniger dan actieve koeling, omdat hiervoor de compressor van de warmtepomp niet gebruikt moet worden. Passieve koeling kan evenwel de capaciteit en het comfort niet garanderen, omdat de brontemperatuur na verloop van tijd terug begint te stijgen. Met de warmtepompen van Daikin is passieve koeling niet mogelijk.

Daarbij wordt om te koelen namelijk een afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) gebruikt. Een klassieke airco, zoals je die misschien kent van op kantoor, koelt door luchtverplaatsing: om een kamer te koelen, blaast dit systeem gekoelde lucht naar binnen, om die vervolgens in de ruimte te verspreiden. Zoals we al zeiden, is een klassieke airco in feite een lucht-luchtwarmtepomp.